Mely ételekben van taurin?

A taurin egy kéntartalmú aminosav, azonban eltérően más aminosavakhoz képest, a taurin nem összetevője minden fehérjének, ehelyett csak az sejtek közti folyadékokban találjuk meg. A felnőtt ember képes a taurint szintetizálni a metioninból és a ciszteinből, de ettől függetlenül szükség lehet a taurin étrendi pótlására is. Az újszülöttek nem képesek a taurint előállítani, így az ő esetükben különösen fontos, hogy pótoljuk ezt az anyagot a táplálás során. Ez nem is olyan nehéz feladat, hiszen nagyon sok élelmiszer tartalmaz taurint.
 

taurin ételek

Halak

A halak nagy mennyiségben tartalmaznak taurint. A University of California Department of Molecular Biosciences kutatói beszámoltak arról, hogy például a campelin 6,174 mg taurint tartalmaz kilogrammonként. A főtt rákban 5,964 gramm taurin van kilogrammonként, míg egy egész makréla 9,295 grammot tartalmaz. Az alaszkai lazacfilében is igen nagy koncentrációban van jelen a taurin: 4,401 gramm/kilogramm. 

Húsok

Az állati fehérjék is jó forrásai a taurinnak. Számos nagy állat, beleértve a madarakat és az emlősöket, húsa tartalmaz taurint. A marhahúsban körülbelül 197 mg taurin található kilogrammonként, a marhamájban 2,359 gramm, a bárány körülbelül 3,676 gramm taurint tartalmaz kilogrammonként. A csirkemájban 6,763 gramm taurin van. 

Az anyatej

A csecsemők számára nagyon fontos a taurin, azonban ők nem képesek előállítani. Éppen ezért ideális, hogy az anyatejben is igen nagy arányban van jelen a taurin. A szülés utáni 4-5. napban jelentkező kolosztrumban is nagy koncentrációban van jelen a taurin. Az anyatejben azonban fokozatosan csökken a taurin mennyisége, a csúcs szintet mintegy a szülés után 30 nappal éri el. Mivel a taurin fontos az agy és a szemek fejlődése szempontjából, ezért mindenképpen fontos gondoskodni arról, hogy a csecsemőnk hozzájusson a megfelelő mennyiséghez. 

A növények

Míg a termesztett zöldségek nem tartalmaznak sok taurint, addig a tengeri algában nagy koncentrációban találjuk meg ezt az aminosavat.

Taurin por

GAL Taurin por 120 g

-8% GAL Taurin por 120 g

Kifejezetten sportolók és nehéz fizikai munkát végzők részére kifejlesztett segédanyagok nélküli étrend-kiegészítő.

Ár: 2390 Ft
2590 Ft
Megnézem

GAL Taurin por 500 g

-12% GAL Taurin por 500 g

Kifejezetten sportolók és nehéz fizikai munkát végzők részére kifejlesztett segédanyagok nélküli étrend-kiegészítő.

Ár: 4390 Ft
4990 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!